<<<<<<
   
 

Granulat - forskningsprojekt från 2015 och pågående

Visual notes pdf
Research description in english pdf

Ett fotografiskt utforskande av alldeles‐nysset, vardagens ständiga upplösning och återfödelse, sönderdelning, oordning och en hotande absolut intehet. Jag dokumenterar spår av blivanden hemma i en familj. Rengöring, produktion, samlande, tappat, slängt, bortglömt, omvandlat. Det är en kartläggning av en raffinerad verksamhet i den omedelbara närheten. Resultatet blir dels fotografiskt, video med och utan ljud och stillbilder, och dels text, som utskrift och som inspelat tal.

Mottot för projektet är ett ordspråk utifrån mina fördomar om Tyresö: "Det är inte snyggt men det funkar (då tänker jag på Tyresö)". Tyresö var när jag växte upp en slags medelklassens gated community. De som bodde där åkte direktbuss till och från Gullmarsplan. De hoppade över förorten. Projektet är både i opposition mot och en hyllning till Tyresö. Det är insamlandet av en mittemellan‐varo i en total inzoomning. Både aggressivt och disciplinerat.

Tyresö representerar makten och fullkomligheten i det banala, rådande, varande. Nuheten i den koncentrerade vardagens brutala självupptagenhet. Projektet är en reaktion på SD:s politiska framgångar, regeringens asylpolitik, nyliberalismens utbredning och Stockholms bostadsmarknad. Tyresö är ett snitt, en tårtbit och komprimerad form som används som modell i projektet.

Experiment videoessä Knitty-Gritty om det lilla skräpets landskap

   
 

ss

 

Granulera delprojekt 2018

Ett dekonstruerande projekt för konst och poesi med video och text som en reaktion på instrumentaliseringen av konsten. Granulera gör jätteviktig sjukt oviktig konst av det som inte ser ut att vara nåt på platser där det inte tänks att det ska finnas konst. I förorten utan att innerstaden kommer och hälsar på, i hemmet, i huvudet, utanför sociala medier med mera.

Granulera är en del i det experimenterande konstprojektet Granulat som handlar om neutralitet och smuts, olika värden i olika skalor, överdriven uppmärksamhet och ett exklusivt fokus (bubbel). Jag använder närsynthet och naivitet som verktyg för att söka gränser där skillnad syns eller känns. Som material används banala saker: bortslängdheter, överflöd, tappadheter. Saker som är på väg att bli värderat som ingenting. Det kan vara samlingar, lokaler, material i blivande eller förstörelse. Resultatet blir en serie videor och text-verk.

Granuleringen är en medvetet isärplockande av ”bilder” (i vidaste bemärkelse), som ser ut vara harmlösa eller självklara, så att de synliggörs med sina aktiva beståndsdelar. Det är ett poetiskt, cyniskt och aggressivt förhållningssätt till seende, deltagande och materia. Projektet är inspirerat av några av samtidens typiska företeelser som konsumtionshets, smygfascism och hypervisibilitet.

dd

dd

dd

dd

dd

 

Projektets formel / metod är stenkross, ett slags malande och smulande.

dd